17 Kwi 2018
09:00 - 16:00

Branża medyczna: Praktycznie o RODO – reforma ochrony danych osobowych w służbie zdrowia

OPIS

Z dniem 25 maja 2018 r. zajdą istotne zmiany w przepisach ustawy o ochronie danych osobowych. Celem spotkania jest przekazanie uczestnikom wiedzy, umożliwiającej przystosowanie procesów przetwarzania danych osobowych w jednostkach służby zdrowia do zmian określonych w  Rozporządzeniu o ochronie danych osobowych.

PROGRAM

Ustawa o ochronie danych osobowych i ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych w sektorze medycznym
  •   Polski system prawa dotyczący ochrony danych osobowych w służbie zdrowia
  •   System prawa ochrony danych osobowych po wejściu w życie RODO
Podstawowe pojęcia z zakresu ochrony danych osobowych
  • Dane osobowe
  • Przetwarzanie danych
  • Pseudonimizacja i anonimizacja danych medycznych
  • Zbiór danych
  • Administrator danych osobowych (ADO)
  • Administrator bezpieczeństwa informacji (ABI)
  • Inspektor ochrony danych (DPO/IOD)
Zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych w służbie zdrowia
  • Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych w ochronie zdrowia
  • Nowe zasady wyrażania zgody na przetwarzanie danych
  • Przetwarzanie danych wrażliwych w sektorze medycznym
 Uprawnienia osób, których dane dotyczą w ochronie zdrowia
  • Prawo do przejrzystości danych
  • Prawo dostępu do danych
  • Prawo do sprostowania i usunięcia danych
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania
  • Prawo do przenoszenia danych
  • Prawo do sprzeciwu
  • Prawa związane z profilowaniem danych
Obowiązki Administratora Danych w sektorze medycznym 
  • Stosowanie mechanizmów ochrony danych – privacy by design, privacy by default
  • Rejestrowanie czynności przetwarzania danych
  • Zgłaszanie naruszeń ochrony danych do organu nadzorczego
  • Zawiadamianie osób, których dane dotyczą o naruszeniach
  • Obowiązki ADO wynikające z obecnych przepisów
Prawo do ochrony prywatności w Polsce i w Unii Europejskiej. Odpowiedzialność  związana z przetwarzaniem danych osobowych – zmiany po RODO
  • Kary do 20 000 EUR za brak dostosowania do RODO.
  • Alternatywnie do 4% całkowitego rocznego światowego obrotu z poprzedniego roku obrotowego.
  • Sankcje dla sektora medycznego za dostosowania do wymagań RODO.
Podsumowanie i dyskusja.

 

REJESTRACJA

cena: 590 zł (podana kwota jest kwotą netto)*

* Cena netto (usługa zwolniona z VAT) dotyczy uczestników aktualizujących wiedzę zawodową i opłacających szkolenie ze środków publicznych w całości lub w co najmniej 70%, którzy wypełnią i prześlą oświadczenie VAT.

Rejestracja odbywa się tylko poprzez formularz zgłoszeniowy. Rejestracja jest otwarta do dnia 11.04.2018r. do godziny 23:59 albo do wyczerpania się miejsc. Maksymalna liczba uczestników szkolenia to 12 osób.

O przyjęciu na kurs decyduje kolejność zgłoszeń.

Płatność za kurs można dopełnić tylko przelewem na konto wskazane w fakturze.

Każdy z uczestników otrzymuje zaświadczenie potwierdzające udział w szkoleniu.

REZYGNACJA

  1. Po przesłaniu zgłoszenia, uczestnik może zrezygnować z udziału
    zajęciach:

    • na co najmniej 14 dni roboczych przed rozpoczęciem –  bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów,
    • na 12 – 8 dni roboczych przed rozpoczęciem – uczestnik zobowiązany jest do uiszczenia opłaty w wysokości 30% ceny szkolenia +VAT
    • na 7 lub mniej dni roboczych przed rozpoczęciem – uczestnik zobowiązany jest do uiszczenia pełnej opłaty (100% + VAT)

 

Uczestnik przesyłając zgłoszenie udziału w szkoleniu, akceptuje powyższe warunki i zobowiązuje się do opłacenia udziału w szkoleniu.

Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość odwołania szkolenia i zaproponowanie innego terminu.

 

ORGANIZATORZY

 

 

Wczytuję mapę...

Lokalizacja

Centrum Biznesowe Ogrodowa 58, Ogrodowa 58, Warszawa

Registration FormFormularz rejestracyjny

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.