13 Cze 2018
09:00 - 14:30

Wdrożenie RODO w jednostkach obszaru ochrony zdrowia

OPIS

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpocznie się okres stosowania przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych. Celem spotkania jest przekazanie uczestnikom wiedzy o tym w jaki sposób wdrożyć przepisy RODO w jednostkach obszaru ochrony zdrowia.

PROGRAM SZKOLENIA

1. Podstawy prawne ochrony danych osobowych.

a) regulacje unijne a regulacje krajowe dotyczące ochrony danych osobowych

  • rozporządzenie unijne (RODO)
  • krajowa ustawa o ochronie danych osobowych z 1997 roku,
  • wzajemne relacje pomiędzy regulacjami unijnymi i krajowymi,
  • nowa ustawa o ochronie danych osobowych (Rządowy projekt ustawy o ochronie danych osobowych druk 2410),
  • projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/676 (Projekt z 08-05-2018 r.);

b) zakres stosowania rozporządzenia unijnego:

  • zakres przedmiotowy,
  • zakres podmiotowy,
  • zakres terytorialny;

c) zasady ochrony danych osobowych:

  • działanie zgodne z prawem,
  • ograniczenie celu,
  • minimalizacja danych,
  • prawidłowość,
  • ograniczenie przechowywania,
  • integralność i poufność,
  • rozliczalność.

2. Podstawowe pojęcia.

  • dane osobowe,
  • dane medyczne,
  • dane dotyczące zdrowia
  • dane genetyczne,
  • dane biometryczne,
  • zbiór danych,
  • przetwarzanie,
  • administrator danych,
  • podmiot przetwarzający.

3. Prawa osób fizycznych, których dane osobowe są przetwarzane.

  • prawo dostępu
  • prawo sprostowania,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania,
  • wyłączenia niektórych praw w ramach funkcjonowania jednostek opieki zdrowotnej,
  • czas przetwarzania.

4. Prawa i obowiązki placówki medycznej jako administratora danych.

  • obowiązki informacyjne,
  • obowiązek wdrożenia odpowiednich zabezpieczających środków technicznych i organizacyjnych,
  • zasady powierzenia przetwarzania danych,
  • umowa powierzenia przetwarzania – charakter, forma, zakres podmiotowy i przedmiotowy,
  • obowiązek zgłaszania naruszeń danych osobowych.

5. Dokumentacja ochrony danych osobowych – przygotowanie i wdrożenie.

  • polityka ochrony danych osobowych,
  • rejestr czynności przetwarzania,
  • ocena skutków dla ochrony danych.

6. Inspektor ochrony danych w placówce medycznej.

  • charakterystyka ogólna,
  • status IOD,
  • podstawa zatrudnienia,
  • uprawnienia i obowiązki,
  • odpowiedzialność.

7. Kodeksy postępowania i certyfikacja.

  • kodeks branżowy ochrony danych osobowych w medycynie,
  • proces certyfikacji.

8. Naruszenie zasad ochrony danych osobowych.

  • środki ochrony prawnej osób, których dane są przetwarzane,
  • odpowiedzialność cywilna,
  • sankcje administracyjne.

REJESTRACJA

cena: 750 zł 

Rejestracja odbywa się tylko poprzez formularz zgłoszeniowy. Rejestracja jest otwarta do dnia 5.06.2018r. do godziny 23:59 albo do wyczerpania się miejsc. Maksymalna liczba uczestników szkolenia to 20 osób.

O przyjęciu na szkolenie decyduje kolejność zgłoszeń.

Płatności za szkolenie można dopełnić tylko przelewem na konto wskazane w mailu potwierdzającym.

Każdy z uczestników otrzymuje zaświadczenie potwierdzające udział w  szkoleniu.

Uczestnik przesyłając zgłoszenie udziału w szkoleniu, akceptuje powyższe warunki i zobowiązuje się do opłacenia udziału w szkoleniu.

Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość odwołania szkolenia, zmiany miejsca lub zaproponowanie innego terminu.

ORGANIZATORZY

  

Wczytuję mapę...

Lokalizacja

Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego, ul. Dobra 56/66, Warszawa

Registration FormFormularz rejestracyjny

750,00zł